Двама американски ветерани, които били в Украйна, за да участват във войната с Русия, от няколко дни са в неизвестност и може би са пленени руските сили.

Това са 27-годишния Анди Тай Нгок Уин, бивш морски пехотинец, и 39-годишният Александър Друки - двамата са от Алабама.

Мъж, който действа като сержант на екипа, пожелал да остане анонимен от съображения за сигурност, е предоставил на CNN снимки на паспортите на двамата мъже и печатите им за влизане в Украйна. По думите му подразделението им се е сражавало под командването на 92-ра механизирана бригада на Украйна на 9 юни близо до град Избицке.

Двамата са изчезнали по време на битката и последвалите мисии за търсене не успяват да намерят никакви останки. Публикация в руски пропаганден канал в Telegram на следващия ден твърди, че двама американци са били заловени близо до Харков. „Беше абсолютен хаос“, каза той пред CNN. „Имаше около стотина пехота, която настъпваше към нашите позиции. Имахме Т72, стрелящ по хора от 30, 40 метра разстояние.“

Бъни Друки, майката на Александър, разказва, че „се предполага, че са военнопленници, но това не е потвърдено“. Тя каза, че посолството на САЩ в Украйна не е било в състояние да провери дали синът й е заловен. "Те не са успели да потвърдят, че той е с руснаците. Всичко, което могат да потвърдят, е, че той липсва в този момент", каза тя.

"Те поддържат тесни контакти с мен и имам пълна увереност, че работят върху ситуацията."

Годеницата на Хуин, Джой Блек, заяви: „Не искаме да правим предположения за това, което може да се случи в момента. Очевидно те разглеждат няколко сценария. И един от тях е, че може да са били заловени. Но ние нямам абсолютно потвърждение за това в момента."

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви в сряда, че са „запознати с непотвърдени съобщения за двама американски граждани, заловени в Украйна“.

Преди седмица двама британци и един мароканец, били се на страната на Украйна и предали се в плен, бяха осъдени от съд в самообявилата се Донецка Народна Република на смърт.

Двамата британци заявиха, че са служили в украинската морска пехота, което ги прави войници на активна служба и следва да бъдат защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Това обаче не се случи.