Военноморските сили на САЩ продължават да експериментират и да разширяват възможностите на своя флот от надводни дронове. MARTAC T38 наскоро изстреля ракета за първи път по време на учение. 

Петият американски флот в Близкия изток изстреля ракети за първи път по време на учения миналия месец. Дрон MARTCA T38 изстреля "смъртоносната ракетна система" Devil Ray във водите около Арабския полуостров, съобщава Defense News. Маневрите бяха наблюдавани от 59-та военноморска оперативна група за развитие на безпилотни технологии и изкуствен интелект.

По време на учението дронове се обединиха с пилотирани кораби, за да идентифицират фалшиви цели и изстреляха ракети. Според ВМС изстрелването е било успешно.

Изданието отбелязва, че през последните години Близкият изток се е превърнал в полигон за изпитания на американски безпилотни системи, тъй като водите там са стабилни и спокойни. Те осигуряват идеална среда за тестване на пилотирани и безпилотни разработки за ВМС.

MARTCA T38 е в състояние да развие крейсерска скорост от 46 км/ч, докато максималната скорост може да достигне 148 км/ч. Теглото на дрона е почти 3 тона, от които 2050 кг е полезният товар.