Експерти от изследователския център RAND Corporation в САЩ подготвиха доклад „Как да избегнем дълга война: политиката на САЩ и траекторията на руско-украинския конфликт“, в който анализираха ситуацията в Украйна от гледна точка на националните интереси на САЩ. 

Според експерти отлагането на войната е неизгодно за САЩ.

Въпреки факта, че американската страна, според авторите на изследването, не може да определи колко дълго ще продължи конфронтацията, Съединените щати все още могат да предприемат стъпки, чрез които украинската криза да приключи чрез преговори.

Общо анализаторите посочват четири основни стъпки на САЩ, насочени към приближаване на края на конфликта.

Авторите на доклада наричат ​​първата стъпка изясняването на бъдещето на чуждестранната помощ за Украйна.

Експертите са сигурни, че Вашингтон трябва да обвърже планираните доставки на оръжия за въоръжените сили на Украйна със задължението на Киев да седне на масата за преговори. В същото време САЩ трябва да обещаят на Украйна да предоставят помощ след подписването на мира.

Според експерти втората стъпка е ангажиментът на Съединените щати да гарантират сигурността на Украйна - от ограничена подкрепа до военна намеса при условие на нападение.

Тази мярка ще премахне безпокойството на Киев от вероятността от нови военни действия срещу него.

Третата точка от плана за разрешаване на ситуацията анализаторите на RAND наричат ​​гаранции за неутралитет на Украйна, което същевременно е едно от основните изисквания на Москва.

Според експерти руските власти не вярват на едностранните обещания на Киев, така че гаранциите се нуждаят от подкрепа от САЩ и редица съюзници в НАТО.

По този начин може да се създаде нова структура на външната политика на САЩ чрез задължения за гарантиране на сигурността на Украйна и консолидиране на неутралния статут на страната.

Експертите наричат ​​четвъртата стъпка определянето на условия за облекчаване на санкциите срещу Русия, които се използват като наказание, а не като стимул за промяна.

Експертите смятат, че разбирането за премахването на санкциите след конфликта може да тласне Москва към мирно разрешаване на конфликта.

Подобни мерки обаче крият риск да не получат подкрепата на членовете на условната „коалиция за санкции“, изградена от Съединените щати, пише РБК.

Превод: GlasNews