Американският лидер Джо Байдън пристигна в Израел като част от мисия в подкрепа на евреите и направи редица неочаквани изявления по време на съвместна конференция с премиера Бенямин Нетаняху.

По-конкретно Байдън заяви, че е роден в Израел. Въпреки това изявление на Байдън, раждането на американския лидер в град Скрантън (Пенсилвания) на 20 ноември 1942 г. е исторически факт. За неговите роднини е известно, че прапрапрадядото на президента на САЩ от страна на баща му е британец, а майка му е ирландка.

„Държавата Израел е родена за безопасността на евреите по света и аз също съм роден там“, каза ръководителят на Белия дом.
В същото време нито Байдън, нито администрацията на Белия дом коментираха по никакъв начин изявлението на американския лидер за раждането му в Израел.

Руското външно министерство обаче не пропусна да коментира думите на Байдън. Мария Захарова отбеляза в канала си в Telegram, че ако думите на Байдън са верни, той няма да може да участва в президентските избори в САЩ и следователно няма да заема този висок пост.

„Руската „намеса в американските избори“ става все по-усъвършенствана“, коментира Захарова думите на Байдън.

Добре известен факт в американското законодателство: само роден в Съединените щати може да бъде президент на страната.