Президентът Джо Байдън проведе разговори с висши служители на американското разузнаване и отбрана. На дневен ред беше обменът на разузнавателна информация между Съединените щати и Украйна, който беше счетен за контрапродуктивен, пише NBC News, цитирайки двама анонимни представители на Белия дом.

В телефонен разговор с директора на ЦРУ Филм Бърнс, ръководителя на националното разузнаване Аврил Хейнс и министъра на отбраната Лойд Остин, Байдън поиска изтичането на класифицирана информация да бъде спряно, защото то „отклонява нашата цел“. Шефът на Белия дом имаше предвид разпространението на съобщения в пресата, че Вашингтон предоставя разузнавателна помощ на Киев.

САЩ дадоха на Украйна разузнавателни данни, заради които са убити руски военни

Пентагонът, ЦРУ и националната звездна агенция отказаха да коментират разговора с Байдън.

По-рано американската преса съобщи, че САЩ са предоставили данни за местоположението на руския крайцер Москва малко преди пожара на борда. Съобщава се също, че трансферът на разузнавателна информация от Вашингтон в Киев е довел до смъртта на руски военни. Някои представители на Белия дом признават, че публикуването на подобна информация може да ескалира конфликта в Украйна и да намали ефективността на обмена на разузнавателна информация между Украйна и Съединените щати.

САЩ е дала информация на Украйна, за да потопят крайцера "Москва"

Въпреки изтичането в пресата, администрацията на Джо Байдън отрича да е предоставила на украинските власти информация за руски военни съоръжения и разполагането на отделни части.

„Ние не предоставяме разузнавателна информация за местонахождението на военните лидери на бойното поле и не участваме във вземането на решения относно насочването на украинските военни“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби по време на брифинг. Прессекретарят дори отбеляза, че украинската страна в момента е по-осведомена от американската и може самостоятелно да събира необходимата информация.

Превод: GlasNews