Професорът от университета "Джон Хопкинс" и хирург Марти Макари в разговор с медиите каза, че състоянието на президента на САЩ Джо Байдън показва признаци на прогресираща деменция, свързана с възрастта.

В интервю за Fox News експертът уточни, че няма надежда състоянието на политика да се подобри.

Той смята, че буквално „пред очите“ на обществото когнитивните способности на президента на САЩ намаляват и начинът, по който е работил преди пет години, и сега, е много различен.

Според бившия лекар на Белия дом болестта при първия човек на държавата прогресира. 

Байдън обърка Ангела Меркел с Хелмут Кол

„Откакто беше кандидат, казах, че този човек не е когнитивно годен да бъде наш президент, наш главнокомандващ и наш държавен глава. „Виждах този човек всеки ден във и около Западното крило в продължение на осем години, когато беше вицепрезидент“, обясни лекарят.

Според Макари, „Наистина е тъжно.“

Възрастта на Джо Байдън - над 75% от американците смятат, че това е проблем

Лекарят обясни, че всеки може да обърка думите и да направи грешки в говора, но състоянието на паметта и деменцията се характеризира с неуспехи и забавяне на скоростта на говора, които прогресират изключително бързо. Затова избирателите с право се страхуват от победата на кандидат-президента, защото не могат да разчитат на неговото възстановяване.

„При такава динамика е изключително малко вероятно да настъпи внезапна стабилизация. Това е очевидна възрастова деменция“, казва експертът.

Нека си припомним, че наскоро Байдън записа обръщение към нацията, в което каза, че паметта му е „добре“.

Жителите на САЩ обаче, според The ​​Wall Street Journal, които са провели проучване, вече не виждат Байдън като сериозен политик и ръководител на страната. Това се дължи на големия брой грешки, които президентът на САЩ прави по време на публични речи,

Читателите смятат, че за това е виновна напредналата възраст на Байдън (81 години). Втората причина е неговото несъответствие с имиджа на „глобален държавник, умел преговарящ с Конгреса и поддръжник в трудни времена“.

Третата причина е липсата на „емоционална връзка” с потенциалните избиратели. Тук Байдън значително отстъпва на бившия президент и кандидат Доналд Тръмп, отбелязват медиите.

Припомняме, че президентските избори в САЩ са насрочени за ноември. Байдън обяви участието си в надпреварата на 25 април 2023 г., съперникът му Тръмп - през ноември 2022 г.

Байдън каза, че баща му е оцелял при атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври