Бившият шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс направи изявление, което предизвика много коментари. Според него Украйна може да започне офанзива, за да прекъсне връзките между Русия и Крим.

Според него това може да стане, ако въоръжените сили на Украйна получат превъзходство над въоръжените сили на Руската федерация. Думите на генерала са цитирани от американското издание The Washington Post .

Той отбеляза, че ако украинските сили успеят „да надиграят още веднъж Русия“ в битката за формиране на силите, тогава украинските въоръжени сили ще могат да възобновят контранастъплението след няколко месеца в опит да окупират други територии.

„В един идеален свят е възможно да се прекъсне основната връзка, която Русия е установила с Крим“, каза Петреъс.

Как точно Въоръжените сили на Украйна ще успеят да обърнат хода - той не уточни.

Припомняме, че преди това американската конгресменка от Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн отбеляза, че нахлуването на Украйна в Крим с подкрепата на Съединените щати е „пълна лудост“. Според нея американските "войноподпалвачи" призовават за такъв изход, но ситуацията е извън контрол.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски по-рано каза, че ще върне изгубените територии и Крим.

Пенсионираният генерал от армията на САЩ Бен Ходжис на свой ред отбеляза, че Украйна е в състояние да превземе Крим с ракети ATACMS и според неговите прогнози това може да стане още през август.

Превод: GlasNews