След атака с дрон срещу база в Йордания, при която загинаха трима американски войници, 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че настоящият глава на американската държава Джо Байдън е тласнал света към Трета световна война. Той направи съответното изявление в Truth Social.

Републиканският лидер обвини Байдън, че е предоставил "милиарди долари" на Иран. Според него тези средства са били използвани от Техеран за „разпространяване на кръвопролития и касапници в целия Близък изток“.

„Тази нагла атака срещу Съединените щати е още една ужасна и трагична последица от слабостта и капитулацията на Джо Байдън“, каза Тръмп.

Той каза, че администрацията на Байдън отвърна на удара, като каза, че онези, които се опитват да „политизират националната сигурност, са нелогични и вредни за сигурността на САЩ“. Тръмп отбеляза, че когато той беше президент, Иран не би се решил на подобна стъпка. Според него също Хамас, който подкрепя Иран, не би нападнал Израел, а Русия не би нападнала Украйна.

Администрацията на президента Джо Байдън, както съобщава Bloomberg, обмисля възможността да нанесе удар по Иран във връзка с атаката на ирански дрон в Йордания, която доведе до смъртта на трима американски войници. Атаката принуждава Байдън да вземе това, което ще бъде едно от най-важните решения за неговото президентство. Той може да реши да накаже отговорните за атаката и да възпре Иран от дейността му в региона. В същото време това може да доведе до пряка конфронтация между САЩ и ръководството на Техеран.

Източникът на изданието отбелязва, че мащабът на отговора ще надхвърли всички предишни стъпки, предприети след избухването на конфликта в ивицата Газа.

Наред с други неща, предлага се провеждането на „тайна операция“, в която Съединените щати ще ударят Иран, но ще оставят участието си в това непризнато.

Обсъжда се и възможността за извършване на „директни атаки срещу ирански служители“ от страна на Съединените щати.

Независимо какво ще се случи по-нататък, американският президент Джо Байдън е изправен пред „едно от най-значимите решения“ за своето президентство, според журналисти.

Добавяме, че в американската военна база, наречена Tower 22, има около 350 служители на армията и военновъздушните сили на САЩ.

На границата на Сирия и Йордания те „изпълняват редица ключови поддържащи функции“, включително подкрепа на коалицията с цел окончателното поражение на ИД (Ислямска държава, терористична организация).

Онзи ден американският Бели дом разпространи изявление на Байдън, в което се казва, че трима от военнослужещите на страната са загинали и „много“ служители на силите за сигурност са били ранени поради атака на БЛА.

По-късно Централното командване на САЩ съобщи, че в резултат на това са ранени 34 военни, осем от които са евакуирани.

Тогава официалният представител на йорданските власти, министърът на комуникациите Муханад ал-Мубайдин, отрече изявлението на Байдън, че американските военни са били атакувани на територията на кралството.

Той заяви, че базата се намира в сирийския регион Ал-Танф, близо до границата с Йордания.