Бойният катер с ядрен двигател Florida, който може да носи до 154 ракети Tomahawk, навлезе в Персийския залив - САЩ демонстрират сила за възпиране на Иран.  

Пентагонът е разположил подводница с ядрен двигател, но без ядрени оръжия. Пристигането на Florida ще засили усилията на Министерството на отбраната да разубеди Иран да извърши това, което според него са прокси атаки срещу Израел или нови атаки срещу американските сили в Ирак и Сирия, съобщи Bloomberg.

Подводницата може да носи до 154 ракети Tomahawk или да приеме до 66 Navy SEAL, които могат тайно да излязат от кораба през предните носови отделения.

Разгръщането му в Персийския залив беше поне второто тази година. През април военноморските сили публикуваха снимка на подводницата, докато преминаваше през Суецкия канал на път за Червено море, след като се разположи в Средиземно море.

Две американски групи самолетоносачи, USS Gerald R. Ford и Dwight D. Eisenhower, са в източното Средиземноморие и проведоха съвместни операции миналата седмица, включително противоракетна отбрана и взаимно контролиране на самолетите от своите палуби.

Миналата седмица Петият флот на Военноморските сили в Персийския залив също обяви, че е направил първото си изстрелване в края на октомври от един от своите безпилотни летателни апарати като част от оперативна група 59, за която се предполага, че сега патрулира в Персийския залив с помощта на дистанционно управление.

Превод: GlasNews