Лидерът на Републиканската камара на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти заяви, че не планира да посети Украйна в отговор на поканата на президента Володимир Зеленски. 

Според CNN Володимир Зеленски е поканил председателя на Камарата на представителите да дойде в Украйна, за да оцени лично ситуацията в страната по време на войната и след това да формира свои собствени предположения. Поканата дойде на фона на разногласия сред републиканците за това как да се подкрепи допълнително Украйна.

„Мисля, че председателят Маккарти никога не е бил в Киев или Украйна и мисля, че това би му помогнало с позицията му“, каза Зеленски пред репортери.

Въпреки това във вторник, 7 март, Кевин Маккарти заяви пред представители на медиите, че не планира посещение в Украйна. Републиканският лидер каза още, че президентът на САЩ Джо Байдън не е действал достатъчно бързо, за да окаже помощ на страната.

Маккарти отново повтори тезата си, че е за подпомагане на Украйна в борбата й с руската агресия, но не подкрепя "карт бланш" и се застъпва за строг контрол върху отпусканите средства.

„Когато демократи и републиканци идват при нас, те виждат корените на доставките – всеки снаряд, всеки куршум, всеки долар“, каза по този повод президентът на Украйна.

Превод: GlasNews