САЩ няма да изпращат войски в Украйна. Това каза по време на брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Милър не коментира слуховете, че американските служители са недоволни от изявленията на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски на НАТО в Украйна.

„Не мога да коментирам тези доклади и няма да коментирам подробно срещата (държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Париж – бел. ред.), но, разбира се, ние ясно дадохме да се разбере, че Съединените щати няма да изпрати войски в Украйна“, подчерта прессекретарят.

В същото време Милър каза, че САЩ и Франция си сътрудничат в подкрепа на Украйна.

Припомняме, по-рано медии съобщиха, че изявленията на Макрон за изпращане на войски на НАТО в Украйна са разгневили Германия и американски служители, които в лични разговори казват, че подобна стъпка може да провокира сблъсък с Москва.

„Като принуди Берлин публично да изключи изпращането на войски, Макрон успя да разсее дългосрочната неяснота относно местоположението на червените линии на съюзниците“, каза източникът.

Самият Макрон, според журналисти, се е превърнал във водещ глас в Европа за Украйна и е поел водеща роля в противодействието на руската агресия.