50 депутати от Тексас избягаха от щата със самолети. Народните представители се крият от шерифи, които могат насила да ги закарат в парламента. Депутатите-бегълци засега са в столицата Вашингтон.

С този странен те опитват да блокират работата на Народното събрание. Губернаторът на щата Грег Абът се закани, че веднага след като се появят на тексаска земя, ще бъдат арестувани. „В момента, в който се върнат, ще бъдат задържани. Ще ги затворим в парламента и ще ги накараме да си свършат работата”, каза той.

А, законът в щата позволява това. Правомощията на шерифите са само в границите на Тексас, а депутатите  се измъкнаха, информира Нова ТВ.

„Няма да участваме в тяхната специална сесия. Демокрацията е под заплаха. Цялата нация гледа какво ще стане в Тексас”, коментира Трей Фишер - депутат от парламента на Тексас.

Споровете са предизвикани от проектопромени в правилата за провеждане на изборите. Републиканците, които имат мнозинство в Тексас, искат да прокарат нов закон. Демократите виждат в него опит да се спрат бедните и малцинствата от участие в изборите. Бягството на депутатите блокира приемането на закона, заради липса на кворум.

Депутатите казват, че няма да се върнат преди края на 30-дневната специална сесия на парламента.