39-ият президент на САЩ, 98-годишният Джими Картър, отказа медицинско лечение и реши да прекара "оставащото време" в домашен хоспис. Той взе това решение след поредица от кратки хоспитализации. Това се казва в изявлението на Carter Center.

„След поредица от кратки хоспитализации бившият президент на САЩ Джими Картър днес реши да прекара остатъка от времето си у дома със семейството си и да получи хосписни грижи вместо допълнителни медицински интервенции“, казаха от пресслужбата.

Освен това в изявлението се казва, че изборът на бившия президент е получил "пълната подкрепа на семейството и медицинския му екип". Освен това се казва, че семейството моли за уединение през това време и е благодарно за грижите, проявени от неговите фенове.

Какво се знае за Джими Картър?

Джими Картър е избран за президент на САЩ от Демократическата партия през 1977 г., мандатът му приключва през 1981 г. След това на негово място идва републиканецът Роналд Рейгън, който побеждава Картър.

Картър получи Нобеловата награда за мир за 2002 г. за работата си в намирането на мирни решения на международни конфликти, насърчаване на демокрацията и човешките права и насърчаване на икономическото и социално развитие.

Когато започва политическата си кариера, той се противопоставя на расовата сегрегация и също така подкрепя зараждащото се движение за граждански права. Като президент, Джими Картър успя да реши проблема с енергийния недостиг, като създаде национална енергийна политика. Той също така създаде федерален отдел на образованието, укрепи системата за социални грижи и назначи рекорден брой жени, както и чернокожи и испанци, на държавни длъжности.

Той също така помогна за постигането на споразумение между Египет и Израел, установи пълни дипломатически отношения с Китай и завърши преговорите по договор за ограничаване на ядрените оръжия със Съветския съюз, който в крайна сметка не беше подписан.

Превод: GlasNews