ФБР застреля и уби мъж от Юта, за когото се твърди, че е отправял онлайн заплахи да убие президента Джо Байдън и прокурора от Ню Йорк Алвин Браг, докато е изпълнявал заповед в дома му в Прово.

Разследването включвало заподозрения, отправял предполагаеми заплахи срещу политици и обществени фигури, твърдят обвинителни документи, получени от NBC News.

Заподозреният е идентифициран в документите за обвинение като Крейг Делю Робъртсън.

Твърди се, че в понеделник Робъртсън отправи заплаха, споменавайки пътуването на Байдън до Юта тази седмица, като каза, че трябва да подготви своя камуфлаж и снайперска пушка.

Предполагаемата заплаха от страна на Робъртсън към Браг включваше обявяването му за политически хак, свързан с Джордж Сорос, и заговор за убийството му в гараж, се казва в обвинителните документи.

В обвинителните документи се казва, че Робъртсън споменава много други политици, включително главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд и губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм.

Според обвинителните документи Робъртсън е имал „намерение да убие най-малко Д.А. Браг и президента Джо Байдън“.

Високопоставен служител на администрацията каза, че Байдън е бил информиран за нападението на ФБР в сряда сутринта, преди планираните събития в Ню Мексико. В противен случай Белият дом препраща всички въпроси към Министерството на правосъдието.

Байдън трябва да бъде в Юта тази вечер преди публично събитие в четвъртък в Солт Лейк Сити, посветено на здравеопазването на ветераните.

В изявление ФБР заяви, че „разглежда стрелба, извършена от агент, която се е случила около 6:15 сутринта в сряда, 9 август 2023 г. в Прово, Юта“.

„Инцидентът започна, когато специални агенти се опитаха да връчат заповеди за арест и обиск в жилище. Субектът е починал“, казаха от ФБР.

Превод: GlasNews.bg