Учени в САЩ са загрижени за разпространението на гигантски гамбийски плъхове, които са превзели остров в щата Флорида, пише Daily Star.

Плъховете от гамбийски хамстер се считат за най-големите в света. Те растат до 90 сантиметра на дължина и по размер могат да се сравняват със средна котка. Тези африкански животни често се отглеждат като домашни любимци, но на остров Граси Ки се развила местна популация от диви плъхове. Смята се, че осемте плъха са били случайно пуснати в природата от търговец на екзотични домашни любимци през 2003 г. Оттогава те се размножиха и се заселиха на острова. Според Тексаския институт за инвазивни видове (T.I.S.I.), гамбийските плъхове са „големи, агресивни животни, които са най-опасни за посевите и малките животни на островите във Флорида“.

Африканските плъхове, за разлика от роднините на други видове, съхраняват хранителни запаси в торбичките на бузите си. Поради това, според експерти, те причиняват още повече вреда на околната среда, тъй като ядат и съхраняват повече храна наведнъж. Тези плъхове също са носители на маймунска шарка, от която през 2003 г. са се заразили 71 жители на САЩ. Някои смятат, че това се е случило именно заради гамбийските плъхове. Ситуацията във Флорида се влошава от факта, че Флорида, включително Граси Кий, са свързани с магистрала, която може да позволи на плъховете да достигнат до континента.

„Гамбийските хамстери са много подобни на тигровите питони, които сеят хаос във Флорида. Те също бяха въведени чрез индустрията за екзотични домашни любимци“, каза изследователският директор на T.I.S.I пред Daily Star. Ашли Морган-Олвера. „Тези плъхове бяха внасяни в САЩ в продължение на много години, докато правителството не ги забрани след епидемията от маймунска шарка през 2003 г.“ Морган-Олвера също отбеляза, че женски гамбийски плъх може да роди до 20 малки за девет месеца.

В момента властите във Флорида се опитват да унищожат популацията на тези гризачи, за да предотвратят разпространението им в други американски щати. През октомври 2023 г. беше съобщено, че в Обединеното кралство властите не могат да се справят с огромните плъхове, които са превзели центъра на град Бърнли в графство Ланкашир, припомня БГНЕС. Жителите на града се оплакаха, че гризачите буквално са превзели централните улици и „устройват банкети в кофите за боклук посред бял ден“.