Сътрудници в завода на американската компания "Johnson & Johnson" в Балтимор са допуснали грешка при смесването на съставките за ваксината срещу коронавирус, което е довело до похабяването на цяла партина дози от препарата, пише "Ню Йорк Таймс".

А въпросната партида се провалила при проверката й за стандарт на качеството, съобщи фармацефтичата фирма, без обаче да уточнява колко дози са загубени.

Съставът на ваксината е направен от Emergent BioSolutions - една от около 10 компании, които "Johnson & Johnson" използва за ускоряване на производството на наскоро одобрената си ваксина.

От компанията уточниха, че фабриката все още не е одобрена от американската Администрация по храните и лекарствата, за да стане част от ваксината.

Отбелязва се, че всички ваксини вече изпратени до медицинските заведения в Съединените щати са безопасни, тъй като са произведени в предприятието на компанията в Нидерландия. Следващите доставки обаче са планирани да бъдат от това в Балтимор, което може да доведе до забавянето им.

J&J се ангажира да предостави 20 милиона дози от своята ваксина на САЩ до края на март и още 80 милиона дози до края на май.

В изявлението на компанията относно производствения проблем се казва, че все още планира да достави 100 милиона дози до края на юни и "цели да достави тези дози до края на май".

Доставките за ЕС на ваксината срещу коновируса на американската фармацевтична компания ще започнат от 19 април.

Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата.

ЕС поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози.

Ваксината "Johnson & Johnsonн" е на базата на вирусен вектор, според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.