Що се отнася до необичайните работни места, едно скрито съоръжение, където стотици служители се отправят под земята, за да дежурят, може да понесе някои поражения.

SubTropolis в Канзас Сити, Мисури, разполага с милиони квадратни фута пространство и е дом на работници, които произвеждат и съхраняват всичко - от опаковки за храни до автомобили.

Но въпреки размера си, има всички шансове дори да не знаете, че това място съществува – защото комплексът се намира на 45 метра под нивото на земята и е търговски център, който  е „най-големият подземен бизнес комплекс в света“.

SubTropolis, който съществува от 1964 г., се намира само на 10 минути от централния бизнес район на Канзас в Мисури и на 20 минути от международното летище на Канзас.

Самият комплекс всъщност е създаден от варовикова мина – известна като Bethany Falls – за която се смята, че е изградена в скали на около 270 милиона години, като строителите са използвали минна система, известна като метода „стая и стълб“, за да премахнат излишния варовик.

Това, което е останало, е огромно подземно пространство с високи тавани от 5 метра, подпряно на огромни квадратни колони от 7 метра.

Само за да добавим към огромността на всичко това, съоръжението разполага с мрежа от тунели с ширина 12 метра, разделени от стълбове, пълни с бетон. Като цяло има 7,8 милиона квадратни фута площ за отдаване под наем и още 6,2 милиона квадратни фута, възможност за разширяване.

Тези, които работят тук, могат също да използват почти 10,5 мили осветени подземни пътища, както и 21 мили железопътна линия.

Да бъдеш толкова далеч под земята има своите предимства – до голяма степен фактът, че температурата в SubTropolis се поддържа на постоянни 18-21°C през цялата година – и всичко, което се съхранява там, е защитено от влага и елементи.

Не е изненадващо, че мястото се използва от много компании като складово съоръжение и е популярно и сред тези, които използват чувствителни машини, тъй като няма да стане твърде горещо или твърде студено

И така, кои фирми са създали магазин в SubTropolis? Е, има всичко - от електронна търговия, фармацевтични компании и компании за здравеопазване на животните до съхранение на записи и опаковане и разпространение на храни.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ е сред тези, които са наели място тук, както и Форд, Националната администрация за архиви и записи и пощите на САЩ – които използват съоръжението за съхранение на стотици милиони пощенски марки.

Да не забравяме и за Automotive Alley, с подземното съоръжение близо до заводите на Ford и GM в Канзас Сити.

Ford беше една от първите компании, които се преместиха в SubTropolis, когато отвориха и дълго използваха пространството за съхранение на стари превозни средства. В наши дни се използва главно за работа по персонализиране на автомобили.

Компаниите за съхранение на храни също се възползват от пространството – една семейна фирма за кетъринг, Paris Brothers, разкрива, че е използвала SubTropolis за съхранение на продукти като непечени кафеени зърна, както и над 600 вида сирене.

„Когато казваме, че това са сирена, отлежали в пещери, те буквално са“, каза съсобственикът Джоузеф Парис пред CNN, добавяйки: „Влажността от 55% до 65% е идеална за съхранение на нашето неизпечено кафе.“

Други елементи, които ще намерите в комплекса, включват данъчни регистри и федерални съдебни документи от Националната асоциация за архиви и архиви, както и оригиналните филмови ролки на Отнесени от вихъра и Магьосникът от Оз – всичко това се съхранява в климата -контролирано съоръжение за предотвратяване на разграждането му.
SubTropolis, Канзас Сити.

Понастоящем се изчислява, че около 1600 души работят в SubTropolis, който е достъпен от нивото на улицата през няколко различни входа - и любопитните също могат да влязат и да разгледат.

Това не е единственото подземно промишлено съоръжение в САЩ, имайте предвид, с Mega Cavern, друга бивша варовикова пещера, превърната в работно място, отворено за бизнес в Луисвил, Кентъки.

Но този е най-големият – и с повече пространство за разширяване, небето – или поне подземният таван – е границата.

Превод: GlasNews.bg