Лидерът на йеменските хуси предупреди, че ще атакува американски военни кораби, ако подкрепяната от Иран милиция бъде нападната от Вашингтон, предаде Ройтерс. По-рано тази седмица САЩ стартираха международна операция за защита на корабоплаването в Червено море.

От миналия месец насам хусите, които контролират обширни територии в Йемен след години на гражданска война, използват безпилотни летателни апарати и ракети, за да обстрелват международни плавателни съдове, плаващи във водите на Червено море, като според тях атаките са в отговор на нападението на Израел срещу ивицата Газа.

 В рамките на оглавената от Вашингтон многонационална инициатива за сигурност на САЩ и още девет държави, предимно членки на НАТО, ще патрулират водите на Червено море, за да възпират и реагират на бъдещите нападения на хусите, които до момента са довели до пренасочването на основни световни морски маршрути около Африка.

Лидерът на йеменските хуси заплаши Израел с атакуване на кораби в Червено море

По-рано днес датското министерство на отбраната съобщи в имейл до Ройтерс, че Дания също ще се присъедини към новата многонационална международна коалиция за охрана на корабоплаването в региона.

Трафикът през тесния проток Баб ал Мандеб, свързващ Червено море с Аденския залив, е спаднал с 14 процента само за времето межу 15 и 19 декември в сравнение с периода от 8 до 12 декември, според данни на сайта "Марин Трафик" (MarineTraffic), отбелязва Ройтерс.

 

Български моряк от похитения "Руен" е приет в болница


"Няма да стоим безучастни, ако американците се изкушат да ескалират още повече (ситуацията) и да извършат глупост, като превърнат страната ни в своя цел или започнат война срещу нея", заяви лидерът на хусите Абдел Малик Хуси. "Ще отговорим на всяко американско нападение срещу страната ни и ще превърнем американските бойни кораби, интереси и корабоплаване в мишена на нашите ракети, дронове и военни операции", отбеляза той в излъчвана по телевизията реч.

Кризата в Червено море се разрасна в резултат на войната между Израел и управляващата ивицата Газа палестинска ислямистка групировка "Хамас" - поредния конфликт в Близкия изток, който противопоставя САЩ и съюзниците им срещу регионалната сила Иран и неговите прокси арабски милиции, отбелязва БТА.

Конфликтът избухна на 7 октомври, след като бойци на "Хамас" и други ислямистки групировки извършиха редица нападения срещу градове и кибуци в Южен Израел, при които по израелски оценки са причинили смъртта на около 1200 души, предимно цивилни. Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че при ответните израелски удари и последвалата сухопътна операция срещу палестинския анклав са загинали близо 20 000 души, голяма част от които жени и деца.