През май 2022 г. инфлацията в САЩ в годишно изражение е била 8,6%, което е най-високата стойност от декември 1981 г. Това съобщава The Financial Times. 

Ръстът на цените за месеца възлезе на 1%, което значително надхвърли прогнозите на анализаторите, които очакваха да не надхвърли 0,7%.

Основният фактор, влияещ върху общия темп на инфлация, са цените на енергията. За годината те са поскъпнали с 50,3%, през последния месец - с 4,5%.

Цените на храните за месеца и годината нарастват съответно с 1.2% и 10.1%.

Война в Украйна и инфлация в САЩ

Висока инфлация в САЩ се наблюдава от началото на 2021 г. Първоначално властите нарекоха това временно явление, което се свързва с последствията от пандемията на коронавирус.

В отговор на руската агресия в Украйна на 8 март Белият дом забрани целия внос на руски петрол, газ и енергия за Съединените щати. Байдън предупреди, че този ход ще има въздействие върху американските потребители.

Освен американците, заради руската агресия срещу Украйна чувствително поскъпване на живота усещат и европейците. В еврозоната цените се повишиха с 8,1% през май.

По данни на Европейската централна банка инфлацията в еврозоната е достигнала 5,8%. По-специално, поради скока в цените на бензиностанциите, има опасения, че цените на горивата ще излязат извън контрол. В Германия например от 1 март цените на бензина са се увеличили с 28% за 6 дни.

В същото време икономистите отбелязват, че досега поскъпването на храните не е било толкова значително. Въпреки това, като се има предвид, че Украйна е водещ износител на зърнени култури, а Русия е водещ износител на торове, това може да се промени.

През март 2022 г. годишната инфлация в Съединените щати достигна рекордните 7,9% от 1982 г. Най-голям ръст се наблюдава в категориите: бензин, жилища и храни. Индексът на цените на бензина се повиши с 6,6%, индексът на цените на храните се повиши с 1%, а индексът на цените на жилищата се повиши с 1,4%.

Превод: GlasNews