"Мъртви американски президенти, затегнете коланите си! Ще отидете в космоса, независимо дали ви харесва или не." Така може да се изрази необичайната идея на частната американска компания Celestis да изпрати в космоса ДНК на четирима починали американски президенти. Но това наистина ще се случи още през 2023 г.

Всъщност Celestis, компания, основана през 1994 г., изпраща кремирани човешки останки в близкото до Земята пространство от 1997 г. Тази процедура се нарича космическо погребение. Компанията изстрелва останките в космоса като допълнителен полезен товар на различни ракети носители много години подред. Всъщност не цялата пепел се изпраща в космоса, а само от 1 до 7 грама.

Джордж Вашингтон, президент на САЩцял екран
Първият президент на САЩ Джордж Вашингтон Снимка: Wikipedia

Новата идея на Celestis е да изпрати ДНК на бившите американски президенти Джордж Вашингтон, Роналд Рейгън, Джон Кенеди и Дуайт Айзенхауер в космоса в специални капсули в орбита около Слънцето, пише IFLScience. Това космическо погребение ще се състои като част от първото изстрелване на новата тежка ракета носител Vulcan на United Launch Alliance. Датата все още е неизвестна, но трябва да се случи през 2023 г.

ракета, бустер, Vulcan, United Launch Allianceцял екран
Симулирано изстрелване на Vulcan Снимка: Wikipedia

Селестис смята, че подобен полет ще позволи да се създаде своеобразно хранилище за космически данни, което бъдещите поколения земляни, които са заселили други планети, могат да използват, за да изучават историята на Съединените щати и Земята като цяло. Това означава, че тези и вероятно други ДНК, изпратени в бъдещето, могат да станат книги по биологична история за бъдещите поколения, които мигрират от Земята.

Според представители на американската компания, както сега учените изучават ДНК на древните хора и откриват как са мигрирали от континент на континент, така и бъдещите земляни ще могат да изучават миграцията на хора към други планети.

Джон Ф. Кенеди, президент на САЩцял екран
35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди Снимка: Wikipedia

В същото време Селестис не си представя точно как цивилизацията на бъдещето ще намери капсулите с ДНК на тези президенти в космоса, но това вероятно не е важно, основното е да се направи този полет, пише IFLScience. Във всеки случай Селестис вярва, че изследването на ДНК, което вече ще бъде древно за земляните от бъдещето, ще може да предостави ценна информация за хората от миналото.

Хората на бъдещето ще могат да извличат значително количество от ДНК на американските президенти от косата, която ще бъде поставена в специални капсули. Селестис вярва, че този полет ще влезе в историческите книги поради наличието на ДНК на исторически личности.

Превод: GlasNews