Камала Харис е в „отлично здраве“ и има „физическата и психическа издръжливост“, необходима, за да служи като президент, каза нейният лекар, след като бяха публикувани подробности за нейното медицинско състояние и история.

Д-р Джошуа Симънс, лекар на вицепрезидента на САЩ, написа, че тя поддържа здравословен, активен начин на живот и че последният й физически преглед през април миналата година е бил „незабележим“.

Съветниците на кандидата за президент на Демократическата партия се надяват да използват момента, за да направят контраст с нейния републикански съперник Доналд Тръмп , който публикува само ограничена информация за здравословното си състояние и да повдигнат въпроси относно годността му да служи.

Д-р Симънс каза, че е бил основният лекар на г-жа Харис през последните три години и половина.

Той каза, че 59-годишната жена има анамнеза за алергии и уртикария, известна също като копривна треска, за които е била на алергенна имунотерапия през последните три години.

В доклада на лекаря се казва, че г-жа Харис носи контактни лещи за леко късогледство; семейната й история включва рак на дебелото черво на майката; тя е в крак с препоръките за превантивни грижи, включително колоноскопия и годишни мамографии.

Тръмп, който беше президент между 2017 г. и 2021 г., публикува много малко информация за здравето си през годините - включително след като ухото му беше ожулено от куршум по време на опит за убийство през юли .

78-годишният разпалено се усъмни в здравето на Джо Байдън, когато 81-годишният президент се кандидатира за преизбиране.

Откакто Байдън беше заменен с Харис, собственото здраве на Тръмп привлече повече внимание.

Миналия ноември Тръмп отбеляза рождения ден на Байдън, като публикува писмо от неговия лекар, в което се съобщава, че бившият президент е в „отлично“ физическо и психическо здраве.

Писмото, публикувано в социалната медийна платформа на г-н Тръмп, не съдържа подробности в подкрепа на твърденията му - като например относно измервания като тегло, кръвно налягане и нива на холестерол.