Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава TikTok да се отдели от китайския си собственик или да бъде забранен за достъп до САЩ.

Законодателите гласуваха с 352 гласа „за” и 65 „против” предложения закон в рядко срещан момент на двупартийно единство, съобщи CNN.

Първият демократ в комисията по разузнаване в Камарата на представителите, Джим Хаймс от Кънектикът, изненада, като гласува против. Той отбеляза проблеми със свободата на словото в законопроекта.

„[Китай] затваря вестници, радиостанции и социални медийни платформи. Ние не правим това. Ние вярваме, че нашите граждани са достойни за своята демокрация. Ние не вярваме на нашето правителство да решава каква информация може или може“ - ​​каза Гаймс.

Въпреки протестите, законопроектът беше приет от Камарата на представителите, увеличавайки натиска върху водения от демократите Сенат да действа по съответния начин. Президентът Джо Байдън каза, че ако законопроектът стигне до бюрото му, той ще го подпише.