Долната камара на американския Конгрес (Камарата на представителите) прие законопроекта на президента Джо Байдън за инвестиране на 1,750 млрд. долара в социална сигурност и мерки срещу глобалното затопляне.

Законопроектът Build Back Better Act съдържа средства за образование, понижаване на здравните разходи на обикновените американци и мерки за опазване на околната среда. 

Текстът бе приет с 220 срещу 213 гласа в Камарата на представителите в петък след голямо забавяне, причинено от изказването на лидера на малцинството Кевин Маккарти, което продължи повече от осем часа в четвъртък вечерта, информира БНР. По този начин долната камара на Конгреса изпълни желанието на президента Байдън законопроектът да бъде приет до Деня на благодарността.

Депутатът Джаред Голдън беше единственият демократ, който гласува против закона поради опасения за промени в данъчните правила, които биха били от полза за богатите, но не изключи да гласува за законопроекта, след като той бъде приет в Сената и върна за новото гласуване в Конгреса.

Подкрепата на законопроекта в Сената обаче не е сигурна, тъй като част от демократите на Джо Байдън имат резерви по отношение на размера на разходите.