Украинският президент Володимир Зеленски изрази разочарование, след като САЩ и съюзниците се ангажираха да защитават Израел от масивна иранска атака, подчертавайки границите на западната подкрепа за Киев. Повече от две години украинските градове са обстрелвани от руски ракети и същия тип дронове с експлозиви, които бяха използвани по време на атаката на Техеран срещу Израел. 

Съединените щати, заедно с коалиция от западни и арабски партньори, унищожиха почти всичките 170 дрона, около 120 балистични ракети и 30 крилати ракети, изстреляни от Иран, преди дори да достигнат израелското въздушно пространство, се казва в материал на американския вестник The Wall Street Journal. Украинците, от друга страна, пледират от месеци за повече защита от руските атаки, които се засилиха, докато жизненоважната помощ от САЩ остава в застой в Конгреса.

„Сега целият свят се убеди от действията на съюзниците на Израел в небето и съседните страни, колко ефективно може да бъде единството в защита срещу тероризма навсякъде и напълно - не някъде повече, а някъде по-малко“, каза украинският президент.

Изданието отбелязва, че украинските официални лица се въздържат от директна публична критика на политиката на САЩ, страхувайки се да не бъдат сметнати за неблагодарни за подкрепата на Вашингтон. Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст смята, че „нищо друго освен американската плахост не обяснява защо ние (САЩ – бел. ред.) не правим това за Украйна“. Той отбеляза, че силите на САЩ, Великобритания и Франция, защитаващи Израел, са прихванали ирански ракети и дронове, но са избегнали всякаква конфронтация с иранските сили, която може да доведе до пряк военен конфликт.

В същото време представители на администрацията на Байдън заявиха, че подходът им към Украйна и Русия е подходящ предвид риска от ескалация. Wall Street Journal припомня, че в първите дни на пълномащабното нахлуване САЩ и техните съюзници от Северноатлантическия пакт (НАТО) се противопоставиха на украинските призиви за зона, забранена за полети. Причината за това решение са логистични проблеми и риск от пряк конфликт с руската армия. Оттогава страховете от ескалация също възпрепятстват Вашингтон и съюзниците да доставят на Киев други оръжия.

Авторите на статията пишат, че последните забавяния на помощта от САЩ са насърчили Русия, която отнема територия от малкото и изтощени украински войски в източната част на страната. А Съединените щати по това време критикуваха Украйна за използването на безпилотни летателни апарати с голям обсег на собствен дизайн, за да поразяват цели дълбоко в руска територия.

„Вместо да помогне на Украйна да изгради такава мрежа за противовъздушна отбрана, каквато има Израел, Западът предостави на Киев куп оборудване, което притъпява руските атаки в продължение на месеци. и друга гражданска инфраструктура“, отбелязва The Wall Street Journal.

Директор на Центъра за международни изследвания на Одеския национален университет на името на I.I. Мечников Владимир Дубовик казва, че „хората започват да мразят Съединените щати, които бяха решаващият фактор за Украйна през първите две години от войната, но сега, разбира се, има огромно забавяне“.

Докато Украйна и Израел са били обект на въздушни атаки от своите врагове, двете страни имат коренно различни отношения в областта на сигурността със Съединените щати.

Отношенията между САЩ и Израел

Wall Street Journal отбелязва, че малко държави имат по-тесни връзки в областта на отбраната със Съединените щати от Израел. И двете държави притежават секретни разузнавателни данни и активно си сътрудничат по въпроси на регионалната политика. Въпреки честите противоречия и широко разпространеното разочарование във Вашингтон от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който често пренебрегва исканията и натиска от страна на Белия дом, Израел е един от най-близките съюзници на Съединените щати.

Вашингтон няма договор за отбрана с Израел, който да го ангажира с помощ, но Израел се радва на специални отношения със Съединените щати от десетилетия като най-близкия партньор на Америка в Близкия изток. Израел е един от най-големите кумулативни получатели на чуждестранна помощ от САЩ след Втората световна война.

Съгласно 10-годишно споразумение, постигнато през 2019 г., Вашингтон трябва да предостави на Израел 38 милиарда долара военна помощ до 2028 г. Двете страни работят в тясно сътрудничество за разработване на модерни военни системи, включително системата за противовъздушна отбрана Iron Dome, която Израел използва, за да блокира иранска атака.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, повече от няколко от поддръжниците на Киев предложиха модел на западни отношения в областта на отбраната, подобен на този на Израел, но концепцията така и не потръгна. Американското издание обяснява, че това отчасти се дължи на факта, че идеята предполага „известна лоялност, която никоя велика западна държава все още не е демонстрирала“.

Политиката на администрацията на Байдън към Украйна през последните две години беше оформена от опасения, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени или други оръжия за масово унищожение, ако Съединените щати или други членове на НАТО предоставят на Киев средствата да навредят сериозно на руските сили.

Иран е разработил ядрената си програма, така че да може да произведе достатъчно ядрено гориво за бомба за няколко дни, но американски служители казват, че Техеран не работи активно за разработването на ядрено оръжие. Русия, напротив, има най-големия запас от ядрени оръжия в света.

"Байдън беше уплашен от постоянните ядрени заплахи на Путин. Държим се така, сякаш не сме ядрена суперсила", каза Хербст.

Западни оръжия за Украйна

Поради опасения относно реакцията на Русия, САЩ, Германия и някои други членове на НАТО прекараха седмици или месеци в решаване дали да предоставят на Украйна смъртоносни системи като американските мобилни ракетни установки Himars, ракети ATACMS и изтребители F-16 . В крайна сметка администрацията на Байдън се съгласи с всичко, но критиците казват, че забавянето при вземането на решения намалява тяхната ефективност, давайки време на Русия да се подготви. И все още има някои системи, които Украйна иска, но не е получила, като например германските крилати ракети Taurus с въздушно изстрелване.

Освен това изданието припомня, че Украйна се нуждае от допълнителни батерии Patriot. Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза миналата седмица, че украинският външен министър Дмитрий Кулеба е поискал седем батареи Patriot. Борел каза, че има около 100 Патриоти на Запад, въпреки че дори 7 са трудни за намиране. Зеленски наскоро каза, че Украйна ще се нуждае от 25 системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да се защити напълно от руски атаки. Всяка система ще изисква десетки ракети-прехващачи.

В края на материала американското издание цитира думите на жителя на Харков Сергей Зайцев, който казва, че украинците са „благодарни за всичко, което САЩ са предоставили“, но в същото време „малко тъжни, защото ако ние бяхме получили помощ навреме, ситуацията на фронта щеше да е съвсем различна и можехме да спасим много повече животи."

В същото време координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби в разговор с медиите назова причината за отказа на Вашингтон да защити Украйна от въздушни атаки, точно както американската армия се застъпва за Израел в конфликта с Иран.

Политикът каза, че въпросът е бил очакван, но причината за различната подкрепа се крие в характера на конфликтите. Според него всичко е различно.

„Различни конфликти, различно въздушно пространство, различна среда на заплахи“, подчерта той.

Кърби също така напомни на медиите, че в началото на руско-украинския конфликт президентът на САЩ е направил изявление относно характера на подкрепата на САЩ за Украйна. Политикът каза, че САЩ няма да участват в него „в бойна роля“.

Освен това средства за ПВО бяха прехвърлени на Киев от Вашингтон, но има забавяне в приемането на пакета за помощ от Конгреса на САЩ.

На свой ред Великобритания, в лицето на външния министър Дейвид Камерън, заяви, че не възнамерява да се намесва пряко в конфликта.

В интервю за радио LBC Камерън обясни защо британските войски няма да защитават Киев по същия начин, както помагат на Тел Авив.

„Ние никога няма да помогнем на Украйна да сваля дронове, както направихме с Иран в Израел, поради риска от ескалация и широкомащабна война в Европа. Нещото, което НАТО наистина трябва винаги да избягва, е ангажирането на руски сили“, каза Камерън.

Ръководителят на британското външно министерство също подчерта, че Лондон е направил „повече от всяка друга страна поотделно“, за да помогне на Киев.

Той припомни, че Великобритания не само е обучила над 60 000 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, но и е доставила противотанкови оръжия, далекобойна артилерия и танкове, което я прави първата от всички европейски държави.

Междувременно украинският президент Владимир Зеленски в разговор с медиите оцени решението на Вашингтон да предостави по-голяма военна помощ на Израел в ущърб на интересите на Киев.

В интервю за PBS (САЩ) той посочи, че разделянето на помощта на „израелска и украинска“ важи само за изборите в САЩ и по никакъв начин не е свързано с това, което „се случва в Украйна“. Последното, по думите му, „не пречи на никого“.

„И това е срам за целия свят и за демокрацията. За тези, които говорят само за демокрация, това са само приказки“, каза Зеленски.