В Ню Йорк се продава необикновена къща, освен че цената и е наполовина на другите подобни имоти в квартала Лонг Айлънд, тя се промотира от създателите си като първата в света построена от роботи.

Сградата буквално е принтирана, като е използвана технология, чрез която сме свикнали да се създават медицински протези, различни части, играчки и др.

Създателите й смятат, че с подобен иновативен метод ще се спомогне за решаване на необходимостта от „достъпни домове“ и то по време на финансова криза.

Имотът е проектиран с три спални и гараж, за изграждането му е използван цимент, вместо традиционните за САЩ дървени материали.

В него, разбира се, може да открием всички удобства, с които сме свикнали в традиционните къщи. При строителството, активно място заема дигитализацията на почти целия процес, по време на изграждането са били необходими една трима работници. За финалното извършване обаче са се включили майстори.

Това позволява пазарната цена на иновативния дом да бъде значително по-ниска, от тази на другите имоти в скъпия Лонг Айланд и по-специално района Ривърхед.


Според експерти цената от 299 000 долара е наполовина спрямо другите къщи с подобна квадратура. От компанията производител заявяват, че използвайки „автономна строителна система“ са успели да свалят разходите за създаване със 70%, както и времето за завършване с цели три пъти, съобщава „Дейли мейл“.

Брокерската агенция промотира проекта, като приканва бъдещите собственици да си закупят “парченце от историята“ и изтъкват енергийната ефективност на имота и „устойчивия процес на изграждането му“.

Според търговеца Стефан Кинг цената представлява „огромна стъпка напред в осигуряването на бюджетни имотни решения в Лонг Айсланд.“


По думите му използваната технология ще промени Америка, природата и историята. Той сравнява иновацията с конвейерната технология, използвана от прочутия предприемач Хенри Форд, с която създава масово достъпен автомобил.
Кинг смята, че именно така всеки ще може да си купи достъпен дом.

Къщата е първата, чиито компоненти са „отпечатани“ на място, която е получила необходимите сертификати за качество. Тя има срок на експлоатация 50 години, но вероятно ще може да се използва значително по-дълго.

Имотът в Ривърхед представя в пълна сила, ползата от навлизането на иновациите в живота ни. При масово използване и развиване на подобен тип технологии, много повече хора ще получат комфортен дом на добра цена, което без съмнение е справедливо.
Но в същото време, на преден план излиза въпросът за повишаване на безработицата при една коренна променя в бранш, като строителството.

Снимки: "Дейли мейл", Zillow

Превод: Glas.bg.