Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за медиите назова три пътя, които съществуват за прекратяване на войната в Украйна.

В интервю за британския The Spectator той обясни, че първата от тях ще бъде намаляването на ролята на НАТО. Това е възможно, ако въоръжените сили на РФ запазят сегашните си позиции, като получат 20% от украинската територия, включително основните селскостопански райони, и по-голямата част от Донбас, както и крайбрежната ивица на Черно море. Това би означавало, че Русия ще спечели въпреки първоначалните неуспехи.

В този случай, отбеляза Кисинджър, мнението на Алианса "няма да бъде толкова решаващо", както преди.

Вторият вариант предполага, че въоръжените сили на РФ ще се опитат да ги „изгонят“ от територията, която получиха преди войната, т.е. от Крим. И тогава „ще стане въпрос за война със самата Русия“.

В третия случай Украйна ще може да избегне „военните завоевания“ на Русия и да изтласка врага до държавните граници на 24 февруари. Така че Русия ще загуби, а Украйна ще се свърже още по-тясно с НАТО, включително въоръжаване и вероятно ще се присъедини към него.

За всичко останало договореностите ще бъдат постигнати чрез преговори.

Кисинджър смята, че Зеленски се държи като в третия сценарий в конфликта. Ако успее, НАТО, като се вземе предвид присъединяването на Финландия и Швеция, само ще стане по-силен, а Украйна ще получи най-големите сухопътни сили в Европа.

Бившият държавен секретар е уверен, че подобни действия ще покажат на Москва и света, че страхът от руската армия може да бъде разсеян с усилията на НАТО.

Зад всичко това стои по-дълбок конфликт и Русия ще има съсед в лицето на обединена Европа, с която ще трябва да намери начини за съвместно съществуване, смята Кисинджър.

„Русия ще трябва да се изправи пред необходимостта да съжителства с Европа като цяло, а не с Америка като основна връзка в защитата на Европа с помощта на ядрени сили“, обясни политикът.

Превод: GlasNews