В САЩ съдия от Колорадо наказа заваръчната компания JMF Enterprises, която се опита да плати 23 500 долара по договор с подизпълнител, като изпрати парите под формата на монети с тегло 3 тона. 

Съдия Джоузеф Финдли постанови, че бизнесът е действал злонамерено и недобросъвестно, когато е доставил изработена по поръчка метална кутия, съдържаща монети, която е била твърде тежка, за да бъде транспортирана в товарен асансьор до офисите на адвокатите на Fired Up Fabrications. Той отбеляза, че товарът е бил голям дори за мотокар, който е бил необходим за транспортирането.

Съдията поиска от JMF да извърши плащане по по-традиционен начин, като например чек, пише ABC News. Той също така каза, че сега компанията ще трябва да напише по-голям чек, за да покрие и съдебните разходи, свързани с последвалия спор дали има право да плаща в монети.

Един от адвокатите на подизпълнителя, Даниел Бийм, каза пред репортери, че плащането с монети е „символичен среден пръст“. Адвокатите на JMF заявиха, че споразумението не уточнява как ще бъдат изплатени парите и че компанията не е имала намерение да навреди на Fired Up Fabrications, отбелязвайки, че двете страни са били "много близки приятели" преди процеса.

„Формата на споразумението в този случай е препратка към техния общ обхват на практика и има за цел да удовлетвори споразумението, макар и в необичайна форма“, според изявление, подадено в съда през септември.

Монети в кутии, стотинки, центове, изплатен дълг с монети, 3 тона монети, пари, съд,Цял екран
Компанията изпрати пари под формата на монети с тегло 3 тона Снимка: CBS News

Финдли каза, че фотографските доказателства показват, че служителите на JMF очевидно са предприели допълнителната стъпка да вземат монети, които са били сортирани в кутии по номинал и след това „на случаен принцип и хаотично“ да ги изхвърлят в контейнер.

„Времето и разходите, необходими за коригиране на ситуацията с опита за плащане, значително ще намалят и компенсират нетната сума за уреждане, която ищецът ще получи като разходи и неудобства“, каза съдията.