Американската конгресменка републиканец Лорън Бьобърт официално поиска от настоящия президент на САЩ Джо Байдън да предостави доказателства, че политикът е жив до края на 23 юли.

Повод за обръщението бяха слухове за здравословното състояние на Байдън, които се появиха на фона на това, че на 17 юли той се зарази с коронавирус, поради което беше под карантина в селската си къща в Делауеър.

Според Бьобърт, съдейки по изявлението й в социалната мрежа, „тази вечер преди пет часа вечерта... той трябва да отиде до камерите и да коментира дали е наясно, че се е оттеглил от надпреварата. Криенето е абсолютно недопустимо“.

Посочва се, че Байдън е направил писмено изявление за оттегляне от президентската надпревара, а не във видеообръщение. На фона на опасенията за здравето му президентът на САЩ обяви решението си в неделя.

И на 22 юли Белият дом представи своите доказателства за жизнеспособността на ръководителя на страната. Администрацията на американския лидер заяви, че Байдън е провел виртуални срещи със служители на националната сигурност в понеделник.

Това беше последвано от изявление на лекуващия лекар на президента, че симптомите на коронавирус на Байдън са „почти напълно изчезнали“.

В същото време британският таблоид DailyMail съобщи, че са се появили теории на конспирацията, според които подписът на Байдън върху писмото за оттегляне от президентската надпревара не е негов. Причината е, че президентът е подчертал подписа отдолу, което не е правил досега при подписване на документи.

Един от последователите на версията беше бившият спонсор милиардер от Демократическата партия Бил Акман, който даде примери за подписите на Байдън и посочи нетипичния характер на последния.

Междувременно Вашингтон съобщи, че Байдън ще се върне на работното си място в Белия дом днес, 23 юли. Това се казва в съобщение, публикувано от пресслужбата на президента.

Графикът показва, че Байдън трябва да напусне селската си къща в Делауеър в 12:30 ч. и да пристигне на работното си място в Белия дом в 14:30 ч. По същото време е предвиден и традиционният политически брифинг.