САЩ са загрижени от първоначалните констатации на Световната здравна организация относно произхода на COVID-19, които бяха публикувани след експертно пътуване до Китай. Това съобщи в събота, 13 февруари, американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан.

„Ние сме загрижени за това как тези констатации са били съобщени и какъв процес е бил използван, за да се стигне до тях. Много е важно този доклад да е независим и заключенията на експертите - без намеса от Китай", се казва в изявление на съветника Байдън.

Джейк Съливан отбеляза, че човек трябва да разбере същността на пандемията на коронавируса, за да се подготви за следващите епидемии. Китай трябва да предостави данни от най-ранните дни на огнището, каза той.

Припомняме, че от средата на януари международна група от експерти на СЗО е в Китай от около месец, изследвайки коронавируса. Според резултатите от одита експертите заявиха, че все още не е известно каква роля е изиграл пазарът в Ухан за разпространението на коронавируса. Те нарекоха хипотезата за лабораторния произход на коронавируса малко вероятна, а също така заявиха, че животното от първоизточника на инфекцията все още не е намерено.

54-те фатални дни мълчание! Толкова Китай крил за коронавируса от света

СЗО с разкрития за появата на COVID-19