Един от най-известните "защитници на свободата" в Тексас и борец срещу задължителното носене на маски и ваксинирането - Кейлъб Уолъс, почина на 30 години, след като се зарази с коронавируса, съобщи The Times. Той бе в безсъзнание, дълбоко упоен и на изкуствено обдишване в интензивното отделение на болница в Сан Анджело от 8 август насам.

Бащата на 3 деца, на когото през септември ще му се роди четвъртото, предвождаше протести на антиваксъри и отказал да се тества и да приеме медицински грижи дори след като се появили симптоми. Вместо това се "лекувал" с коктейл от витамин С, цинк, аспирин и ивермектин.

Съпругата му Джесика коментира, че той бил "много дебелоглав и отказваше да го прегледа лекар, защото не искаше да е част от статистиката в тестовете за коронавируса".

В събота, когато почина, Кейлъб беше от 12 дни на апарат за изкуствено обдишване, но дробовете му са били унищожени от фиброза. В сряда съпругата му написа, че лекарите са обяснили, че са останали без никакви варианти и препоръчват тя да обмисли съгласие при тежка криза той да не бъде спасяван.

Джесика Уолъс започна кампания в платформата GoFundMe за набиране на средства, защото не работи и ѝ предстои раждане в края на септември, а трябва да плаща ипотека, ток и за грижите на трите им момичета.

Във видео, разпространено миналия октомври, Кейлъб обясняваше, че се борят за това хората да могат да ходят на работа, да си стъпят на краката и да се срещат със съседите си, "а не да се затварят и да зяпат по цял ден в телефоните си".

Малко преди да го настанят в болница той организира протест срещу "опитите на правителството да контролира живота ни". Коко Симпсън, друг от основателите на групата, поставя под въпрос научните публикации по темата и здравните мерки, като твърди, че "почти няма доказателства маските да помагат на когото и да е" и ползата от тях била нулева.

припомняме, в началото на месеца друг върл противник на ваксините и маските - Х. Скот Апли, също почина от COVID.

Върл противник на ваксините и маските почина от COVID