Президентът на САЩ Джо Байдън каза на неотдавнашна пресконференция, че САЩ изчерпват 155-милиметровите патрони, което предизвика много гневни отговори и въпроси относно компетентността на длъжностните лица. 

Байдън се изказа в подкрепа на своята администрация по отношение на доставките на касетъчни боеприпаси за Киев, като отбеляза, че те са необходими по време на „преходния период“, докато не бъдат произведени повече от тези снаряди.

"Това е война, в която всичко зависи от оръжията. Те са на изчерпване, ние сме на изчерпване. Това, което в крайна сметка направих, беше да се вслушам в съвета на Пентагона - не на постоянна основа - но все пак позволявам по време на преходен период [доставки за Украйна на касетъчни боеприпаси], докато имаме повече от 155 мм патрони за украинците“, каза Байдън, съобщава Fox News.

Коментаторите се чудеха защо Байдън говори за недостиг на боеприпаси в САЩ по време на телевизионна пресконференция, която беше гледана и от противници.

"Джо Байдън казва на света, че САЩ нямат 155-милиметрови патрони", написа консервативният коментатор Стив Гест. "Идиот. Пука ли му на Байдън какво чуват нашите противници в Китай?"

„В интервю за CNN президентът Байдън не е много конкретен, но изглежда е казал, че САЩ изпращат касетъчни бомби в Украйна, защото ни се изчерпват 155-милиметровите артилерийски снаряди“, пише Брайън Йорк от Washington Examiner . Очевидно, това касае готовността на САЩ да защитават себе си."

„Джо Байдън не трябваше да казва публично това, което те казват тихо: „Снарядите ни се изчерпват.“ Но сега, когато котката е извадена от торбата, всеки трябва да се замисли дали продължаването на подкрепата за украинската армия е осъществимо по принцип”, каза Йен Майлс Чен.

„Същността на прокси войната беше да се отслаби Русия", пише технологичният предприемач Дейвид Сакс. „Но САЩ изчерпват боеприпасите. Така че кой кого отслабва?"

Официален коментар

Белият дом пояснява след думите на президента, че въоръжените сили на САЩ се ръководят от специфични изисквания по отношение на боеприпасите, налични в резерва на американската армия.

„Всичко, което изпращаме в Украйна, е излишък. Следователно на САЩ не им липсват собствени боеприпаси.“

Позицията на Украйна

Въоръжените сили на Украйна нарекоха доставката на касетъчни боеприпаси "логично решение". Говорителят на командването на ВВС Юрий Игнат припомни, че руските въоръжени сили използват касетъчни и фосфорни боеприпаси срещу украинските сили за отбрана, така че няма нищо изненадващо в решението на Вашингтон.

На свой ред министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников обясни, че има пет принципа, от които ще се ръководи украинската армия, използвайки касетъчни бомби, забранени в повече от сто държави.

Също така беше съобщено, че Роман Доник, доброволец, отбеляза, че Украйна вече има опит в използването на касетъчни снаряди , които са доста ефективни в битка. Става дума за пленени оръжия, с които въоръжените сили на Украйна се сдобиха след бягството на руснаците от окупираните територии.