Нашата планета е пълна с мистериозни места, от които е трудно да се откъсне поглед. Едно такова природно чудо е Кладенецът на Тор, сгушен в живописния район на нос Перпетуа по крайбрежието на Орегон.

Това място може би може да се нарече едно от най-сложните чудеса на океаните - визуално кладенецът на Тор прилича на адска фуния или портите на подземния свят, които непрекъснато засмукват вода от морето. Но всъщност това прекрасно място е останки от морска пещера, която е била издълбана от водата - по-късно таванът се е срутил и сега е гигантски кладенец.

Имайте предвид, че това място изглежда различно в зависимост от времето на деня или по-скоро от прилива. Когато приливът се повиши, водата се покачва и за кратко скрива Кладенеца на Тор и след това постепенно се просмуква през него, поради което това място понякога се нарича и „отточната тръба на Тихия океан“.

По време на бури, когато морето се развълнува, съдържанието на Кладенеца на Тор се разбива и изригва от дълбините в мощен фонтан. Може би това е най-подходящото време да направите невероятни снимки на Кладенеца на Тор, но този момент е и един от най-опасните – факт е, че ако се приближите твърде много, рискувате да бъдете засмукани от тази адска дупка на Тихия океан.

Според официалните данни кладенецът на Тор все още не е отнел нито един живот, но няколко души все пак са били ранени, когато са решили да се приближат твърде много в тази „врата към подземния свят“ – известно е, че няколко туристи са станали жертви на силни течения и мощни вълни, които заобикалят дупката - те бяха ударени от скалите. Изследователите отбелязват, че понякога експлозиите от кладенеца достигат височина от 6 метра.

По време на отлив кладенецът на Тор престава да изглежда като порта към ада и става по-малко плашещ, ако погледнете в него, можете дори да видите обитателите му: миди, раковини и морски звезди, които мирно плуват в кладенец с диаметър от около 3 метра.

Според изследователите фунията е кръстена на един от основните богове в скандинавската митология - Тор, пише iflscience.com. Според легендата Тор е този, който със своя голям и стар чук е пробил дупка в крайбрежието на Орегон - това несъмнено е по-любопитна версия за образуването на Кладенеца на Тор, отколкото срутваща се морска пещера.

Изследователите отбелязват, че кладенецът на Тор е съставен от същия базалт като бреговата линия на Орегон. Дълбочината му е оценена от учените на около 6 метра и достига пика си около час преди прилив, в който момент фунията се пълни със съскаща вода.

Превод: GlasNews