Луксозният круизен кораб Sun Princess се озова на пътя на мегаурагана Милтън, който удари Флорида (САЩ). Пътниците и членовете на екипажа на кораба трябваше спешно да бъдат евакуирани на безопасно място с помощта на хеликоптер. 

Съобщава се, че летовниците са прекарали 16 дни на борда, след като са отплавали от Саутхемптън (Обединеното кралство) в понеделник, 23 септември. Корабът трябваше да акостира във Форт Лодърдейл, Флорида, в сряда, 11 октомври, но ураганът от категория 5 затвори пристанищата и принуди плановете да бъдат коригирани, пише Mirror.

 

Предишния ден на жителите на Флорида беше казано да се подготвят за опустошителна буря, която приближава крайбрежието със скорост на вятъра до 281 км/ч. Кметът на Тампа издаде строго предупреждение към хората, които искат да останат в общността.

Ураган Милтън, буря, време, природно бедствие във Флорида, САЩ, круизен кораб беше на пътя на разрушителен ураганЦял екран
Евакуация на пътниците от лайнера Sun Princess Снимка: Ann Youmans

„Ще кажа без никакво драматизиране: ако решите да останете в една от зоните за евакуация, ще умрете. Това е нещо, което никога не съм виждал в живота си, както и всеки друг, който е роден и израснал в района на Тампа Бей никога не е виждал нещо подобно", каза Джейн Кастор в интервю за CNN.

Ураганът „Милтън” удари Флорида! ВИДЕО

Джо Байдън, президентът на САЩ, също призова хората да се евакуират.

„Това може да е най-силната буря във Флорида за последните 100 години, но сега всичко изглежда така, това е въпрос на живот и смърт.

От първо лице: Как българи посрещнаха урагана "Милтън"?

Държавни и местни служители в навечерието на бурята се бореха да премахнат купища отломки, оставени от неотдавнашния ураган Хелън. Те се страхуваха, че наближаващата буря ще превърне счупените мебели в летящи ракети. 

Как САЩ се готви за удара на страшния ураган: говорят българи, които са в окото на бурята

Ураганът "Милтън" отслабна до втора категория, има жертви