Майка на 7-годишно дете е решила да му даде ценен житейски урок.

Жената, споделя видео в TikTok, в което обяснява, че момченцето ѝ трябва да се включва в сметките за наем и ток.

Тя е подготвила списък за детето си, който съдържа ежедневните му задължения, които му печелят един долар в края на деня.

Те включват оправянето на леглото, миенето на зъбите, почистването на банята и прибирането на мръсните му дрехи в кошчето за пране.

„В края на месеца той осъзнава, че има сметки за плащане. И ми ги плаща. Има наем, електричество за стаята си и също интернет за своя iPad. Събраните средства се разделят на две звена – едното е пари за забавление и игри, а другото сметките,“ казва майката.

„В края на всеки месец той трябва да разпредели парите в по двете категории. Наемът е 5 долара на месец, електричеството е 2 долара, а WiFi за iPad е 2 долара, което означава, че той трябва да има повече от 20 долара, за да се наслаждава на спестяванията си, когато всичко се изплати,“ допълва тя.

Но какво се случва, ако момчето не успее да плати наема си за един месец?

Тогава, той ще има натрупан дълг, който трябва да бъде погасен в срок до следващия месец. В противен случай, ще имат разговор.

Американката добави: „Не правя нищо с парите му, освен да ги върна обратно в спестовната му сметка. Това го научи на стойността на парите и отговорността. Много съм доволна от резултатите, надявам се, че това може да послужи за идея и пример на други родители.“

Много хора смятат, че училището не ги учи как да управляват финансите си или да се справят с реалния опит като данъци, наеми и сметки.

Така че на теория идеята на тази жена да отгледа сина си, така че да разбере значението на това как работят парите, е страхотна.

Някои хора обаче се противопоставят на идеята да принудят седемгодишното си дете да расте твърде бързо.

„Добре, но той е на седем. Защо просто не го оставиш да бъде дете и след това направи това, когато е тийнейджър,“ гласи един от коментарите.

Друг добави: „Децата трябва да са деца. Те могат да се тревожат за сметките, когато пораснат.“

Жената подчерта, че системата „е направила чудеса“ в нейното домакинство, но предупреди, че може да не е за всеки.

Тя също така напомни на зрителите си в социалната платформа, че хлапето ще получи прилична сума спестявания „един ден“, защото всички пари, които печели, в крайна сметка ще бъдат негови.

Превод: GlasNews.bg