Мъж от Охайо получи $45 милиона в гражданско дело срещу полицейско управление и детектив, чиито действия са довели до неправомерната му присъда и повече от 20 години зад решетките. 

Дийн Гилиспи съди полицията на град Маями и бившия детектив Скот Мур за укриване на доказателства и опетняване на самоличността на очевидци в делото за изнасилване и отвличане през 1991 г. срещу Гилиспи, пише USA Today.

Гилиспи е осъден през 1991 г. в окръг Монтгомъри и освободен от затвора през 2011 г.

Проектът за невинност в Охайо към юридическия факултет на Университета в Синсинати, бившият главен прокурор на Охайо Джим Петро и майката на Дийн, Хуана Гилиспи, не са спирали да работят за освобождаването му и изчистването на името му. 

Днес Гилиспи е на 57 години и живее във Феърборн, предградие на Дейтън. 

„Трудно е да си представите ужаса, причинен на Дийн и неговото семейство и приятели“, каза директорът на проекта за невинност в Охайо Марк Годси. „Начинът, по който властите прокараха осъдителна присъда и след това се бориха и отказаха да признаят грешка, беше толкова разочароващ. Нищо не може да се отплати на Дийн за ужаса.“

„Присъдата изпраща силно послание, че управляващите трябва да променят начина, по който правят нещата.“ 

„Справедливостта възтържествува в този случай, въпреки че отне много, много, много време, за да се случи това“, казва още Петро, ​​който е съавтор на книга със съпругата си Нанси за неправомерни присъди. 

Дейвид Оуенс, чиято фирма Loevy & Loevy представлява неправомерно осъдени клиенти и представлява мъжа, каза, че смятат, че $45-те милиона поставят рекорд в Охайо.

Не е ясно дали ще има опит за обжалване на решението или кога Гилиспи може да получи плащането.

Гилиспи твърдо поддържаше своята невинност от първия ден. През 2021 г. съдия от окръг Монтгомъри обяви Гилиспи за неправомерно лишен от свобода човек. Той беше осъден за изнасилване и отвличане на сестри близначки при едно нападение и трета жена при второ нападение.

Но съдебните заседатели във федералния граждански иск установяват, че детектив Мур е нарушил правата на Гилиспи, като е скрил доказателства, които биха помогнали на защитата на Гилиспи и е създал несправедливи процедури.

Мур твърди, че свидетел е направил идентификация, като всъщност такава няма, и по-късно казва на жертвите, че може да не разпознаят Гилиспи в съда, защото той е „боядисал косата си“.

Представени са също доказателства, че Мур не е разкрил разписки за къмпинг, показващи, че Гилиспи е бил в Кентъки, когато са извършени престъпленията, казаха неговите адвокати. 

Никакви биологични доказателства не свързват Гилиспи с престъпленията. 

Докато е в затвора, Гилиспи се обръща към изкуството в различни сфери. Това е било отдушник на болката и въображението му как животът би бил различен.

През 2020 г. произведението му, изобразяващо миниатюрен модел къмпинг ремарке, беше включено в „Отбелязване на времето: Изкуството в ерата на масовото лишаване от свобода“, изложба в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. 

След освобождаването си купува и реставрира къмпинг ремарке.

Превод: GlasNews.bg