Мъж, страдащ от постоянно главоболие, откри каква е шокиращата причина за това.

52-годишният пациент потърсил медицинска помощ, след като хроничната му мигрена зачестила и лекарствата, които използвал, вече не действали.

Скенер разкрил множество кисти от двете страни на мозъка му, които в последствие се оказват яйца от свинска тения.

Яйцата причинили подуване под черепа му, което от своя страна води до редовно главоболие, според доклад, публикуван в American Journal of Case Reports.

Смята се, че яйцата са в резултат от ядене на заразен недостатъчно сготвен бекон, тъй като мъжът казал на медиците, че често яде по-суров бекон, предпочитайки го пред хрупкавия вариант.

Микроскопични яйца може да са попаднали в червата му, което е довело до развитие на тения и снасяне на яйца, които са попаднали в изпражненията му.

Лекарите на мъжа подозират, че чрез неправилно измиване на ръцете - тези яйца са влезли отново в тялото му и са пътували през кръвния поток до мозъка му.

Когато паразитите от свинска тения навлязат в мозъка, това се нарича невроцистицеркоза (NCC).

„Този случай може да има последици за общественото здраве,“ каза лекар.

Мъжът, който живее в Орландо и не е бил в чужбина скоро, е бил приет в болница и лекуван с кортикостероид дексаметазон четири пъти на ден, за да се намали подуването на мозъка му, се казва в доклада.

Освен това е приемал и албендазол и празиквантел в продължение на две седмици, които се използват за лечение на инфекции с червеи.

Кистите му изчезнали, отшумяло и главоболието.

Превод: GlasNews.bg