Мъж от САЩ направи снимка на непознато създание, което озадачи зоолозите и експертите по местната фауна. Това съобщава USA Today.

Тексасецът Джерел Хол, който живее близо до град Хюстън, публикува в социалните мрежи на 16 декември размазана снимка на тъмно същество с дълга опашка, смътно наподобяващо котка.

Той написа за снимката:

"Е, официално забелязахме пантера в имота ни!"

Тази публикация предизвика вълна от противоречиви реакции, разтревожи зоолозите и дори привлече вниманието на големите медии, тъй като пантери не живеят в Тексас или в Съединените щати като цяло.

Когато журналисти се обърнаха към мъжа за коментар, той каза, че снимката е направена от разстояние приблизително 110-140 метра и оцени теглото на животното на 35-35 килограма.

„Когато бях дете, чувах крещящи жени наоколо, но обикновено причината бе рис“, каза Хол в интервю. Той добави още, че преди девет години е виждал черна пантера да преследва стадо диви прасета.

Тексаският отдел за паркове и диви животни опроверга твърдението на Хол, като каза, че "няма такова нещо" като черна пума или черен планински лъв (Puma concolor), въпреки че видът е роден в Съединените щати в обичайните си цветове. Докато черните ягуари и леопарди, наречени пантери, съществуват в дивата природа, те никога не са живели в Тексас. Говорителят на отдела Дана Карелус отбеляза, че в Тексас е имало черни ягуарунди, но тези котки не са били виждани от 1948 г.

Карелус вярва, че снимката на Хол е обикновена домашна котка. Според нея поради качеството на снимката е трудно да се определи вида на животното, но съдейки по дължината на опашката, не е пума.

„Размерът може да бъде труден за определяне от снимки и освен ако наблизо няма подходящ обект за определяне на мащаба, „видимият размер“ често е подвеждащ“, добави Карелус.