Въоръжен мъж уби трима души, след като откри огън в заведение за хранене в търговски център край град Индианополис на американския щат Индиана в неделя, преди случаен минувач да застреля нападателя, заявиха началникът на полиция в 50-хилдния град Грийнууд Джим Айсън и кметът на града Марк Майерс, предаде Ройтерс.

Други двама души са били ранени при стрелбата, станал рано вечерта в мола Greenwood Park, посочи местното издание Indianapolis Star.

"Истинският герой на деня е гражданинът, който законно е носел огнестрелно оръжие в заведението за хранене и е успял да спре стрелеца почти веднага щом е започнал стрелбата", каза Джим Айсън пред репортери. Той описа въоръжения минувач като 22-годишен младеж.

Стрелецът е бил сам и е имал пушка и няколко пълнителя с боеприпаси, според месната преса.

Полицията не съобщава имената на жертвите, стрелеца или случайния минувач, застрелял нападателя.

Стрелбата се случи на фона на широко разпространена загриженост относно поредицата инциденти в САЩ, свързани с безразборна стрелба в училища, на работното място или на обществени места.

Поредицата от масови убийства чрез огнестрелно оръжие от месец май насам в магазин за хранителни стоки в Ню Йорк, основно училище в Тексас и по време на парада за Деня на независимостта в Илинойс подновиха ожесточения дебат в САЩ относно разпоредбите за притежание и носене на оръжие.

Тази седмица правосъдната комисия на Камарата на представителите на САЩ ще разгледа предложеното законодателство, което ще забрани определени оръжия за нападение, обявиха от комисията в петък. Подобно законодателство обаче не се очаква да премине успешно през Сената.

Междувременно пред съда ще бъде изправен стрелецът Никълъс Круз, който уби 17 души в бившата си гимназия във Флорида на Свети Валентин през 2018-та година. Круз, който по времето на нападението е бил на 19 години, вече се е признал за виновен по всички обвинения. Очаква се съдебните заседатели да гласуват или смъртно наказание или доживотна присъда.