Още един информатор, който проговори за нарушения при производството на самолети Boeing, неочаквано почина в САЩ.

Покойният 45-годишен Джошуа Дийн е работил като одитор по качеството за доставчика на Boeing Spirit AeroSystems, пише Seattle Time. Той беше един от първите, които обявиха, че компанията пренебрегва производствените дефекти по време на пускането на модела 737 Max.

Джошуа беше в критично състояние през последните две седмици от живота си. Миналия април той беше хоспитализиран с бактериална инфекция.

Официалната причина за смъртта му е органна недостатъчност.

Припомняме, преди това авиоинженерът на Boeing Сам Салехпур заяви на изслушвания в Конгреса на САЩ за нарушаване на качеството на сглобяване на самолетите на концерна, което може да доведе до смъртта на стотици хора при самолетни катастрофи.

В статията на Guardian се посочваше, че Салехпур е работил за концерна повече от 10 години. Докато инспектира процеса на сглобяване, той идентифицира проблеми с пропуски в ключови части на обшивката на самолета Boeing 787 Dreamliner.

По този начин проблемът засяга повече от хиляда самолета Boeing, които също се използват от различни авиокомпании по света. Всъщност поради установения проблем самолетите могат буквално да се разпаднат по време на полет, подчерта експертът. 

Освен това той подчерта, че никога не би избрал самолет тип Боинг, за да лети със семейството си.

В резултат на това Салехпур беше изправен пред смъртни заплахи.

Припомняме, че напоследък извънредни ситуации със самолети Боинг започнаха да се появяват доста често. И въздушните превозвачи наистина имаха въпроси относно качеството на изработката на самолета.

Преди това - през март, стана известно, че разобличител на Boeing е намерен мъртъв в Съединените щати след даване на показания. 

Бившият инженер по контрол на качеството на Boeing Джон Барнет, който съобщи за проблеми по време на сглобяването на кораба, беше намерен мъртъв в колата си.

Както отбеляза британският таблоид The ​​Daily Mail, смъртта е настъпила, след като експертът е свидетелствал в съда срещу Boeing.

Изданието припомня, че Барнет е работил за компанията, срещу която е свидетелствал в рамките на процеса, в продължение на 32 години. Инженерът се пенсионира през 2017 г.

Тялото на 62-годишния Барнет беше открито от полицията пред хотел в Южна Каролина. Органите на реда съобщиха, че мъжът е намерен в колата си и се смята, че причината за смъртта е самонараняване.