Ветеран от Втората световна война от американския щат Алабама, който миналата година се преборил с COVID-19, ще бъде удостоен днес, на 105-тия си рожден ден, с френския орден на Почетния легион в знак на признание за заслугите му, предаде Асошиейтед прес.

Мейджър Утън, който е ремонтирал повредени от бомби влакове във Франция като редник от армията, ще получи най-високо френско отличие на церемония в Хънтсвил, която ще бъде и тържество за рождения му ден, се казва в съобщение на френското консулство в Атланта и на внучката му Холи Макдоналд.

В съобщението на консулството се посочва, че с Ордена на почетния легион се награждават френски граждани, както и чужденци, които са служили на Франция или на идеалите, които тя отстоява. Това може да са както хора, допринесли за страната в професионален план, така и ветерани като американците, рискували живота си през Втората световна война, сражавайки се на френска земя.

Генералният консул на Франция в Атланта Венсан Омерил ще награди Утън с медала, след одобрение на президента на Франция Еманюел Макрон.

Постъпил в армията през 1943 г., Утън пристига във Франция през 1944 г. В армията са и тримата му братя. Първоначално е разпределен в Льо Ман, преди да го изпратят на работа на гара в Париж. Утън се връща у дома през 1946 г. и след войната и работи в завод в Бирмингам.

През ноември 2020 г. дава положителна проба за коронавирус, след като дъщеря му се заразява. Той обаче се възстановява навреме, за да прекара 104-тия си рожден ден у дома.