Ново изследване открива, че значителен процент от 4- до 7-годишните деца в САЩ смятат, че хотдогът, хамбургерите и беконът идват от растенията.

Екипът от психолози подканва малчуганите да категоризират разнообразни по вид храни, включително сирене, пържени картофи, бекон, пуканки, скариди, бадеми и яйца. Някои от отговорите успяват да ги изненадат – така например 47% от общо 176-те участници са на мнение, че пържените картофи идват от животните.

Сиренето също често се бърка с растителен продукт – цели 44% не успяват да идентифицират произхода му правилно. 41% пък вярват, че беконът идва от растенията (де да беше така). 40% казват същото и за хотдога. Въпреки очевидната подсказа в името 38% от децата казват, че и пилешките хапки са растителен продукт.

Пуканките и бадемите също се класифицират погрешно – над 30% от децата смятат, че и двата продукта са животински.

Освен че проверява знанията на децата за произхода на храните, психолозите успяват да проучат и кои животни и растения според тях не биха могли да се ядат. И тук объркването е пълно. По-голямата част от тях са на мнение, че кравите (77%), прасетата (73%) и пилетата (65%) са негодни за консумация. 1% от малчуганите (или пет пъти по-малко от онези, които са на мнение, че можем да ядем котки) посочват, че пясъкът става за ядене.

Изследването показва, че съществуват множество недоразумения по отношение на храната при децата в тази ранна възраст, пише obekti.bg. Екипът обаче смята, че това само по себе си може и да представлява уникална възможност.

„Повечето деца в САЩ… ядат животински продукти, но за разлика от възрастните, които са си изградили арсенал от стратегии, за да оправдаят консумацията на животни, децата са по-наивни потребители на месо – пише екипът. – Сегашното изследване показва, че децата консумират месо несъзнателно  и може би в нарушение на пристрастието към животните като източник на храна. Ето защо детството вероятно е особено подходящ период, в който да може да се установи едно постоянно предпочитание към растителни диети, отколкото по-късно в живота.“ 

Психолозите смятат, че част от това незнание вероятно е следствие на факта, че родителите не информират децата откъде всъщност идва месото, тъй като според тях тази информация би била твърде неприятна за тях в тази крехка възраст. Ако сме по-открити с малчуганите обаче на тази тема и им предоставяме повече алтернативи на месото, учените смятат, че децата сами ще започнат да предпочитат повече растителни храни.