Един процент от американските граждани, включително най-богатите американци, укриват данъци на обща стойност 163 милиарда долара всяка година. Това съобщи в сряда Белият дом. „Днес нов анализ на Министерството на финансите на САЩ показа, че най-богатите 1% от американците укриват данъци на стойност 163 милиарда долара годишно“, се казва в изявлението.

От своя страна, според Наташа Сарин, заместник-помощник на министъра на финансите по икономическата политика, така наречената данъчна разлика (разликата между размера на действително получените данъци и очаквания обем) е около 600 милиарда долара годишно.

Милиардери плащат нищожни данъци. Как успяват да "избягат" от системата?

По този начин, продължи тя, през следващото десетилетие американският бюджет ще загуби около 7 трилиона долара, ако ситуацията не се промени, предава "Флагман".

„Мащабът на загубените приходи е изумителен: той е равен на 3% от БВП или на общите данъци върху дохода, платени от 90% от данъкоплатците с най-ниски доходи“, каза Сарин. "Данъчната разлика може да бъде основен източник на неравенство."
По -рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че възнамерява да увеличи данъчното облагане на най-богатите американци, които печелят повече от 400 хиляди долара годишно и увеличават богатството си по време на пандемията.

Според него 55 от най-големите корпорации в страната не са плащали федерален данък върху дохода миналата година. Той също така посочи, че „няма федерални данъци върху доходите над 40 милиарда долара“. Байдън смята, че е необходимо да се реформира системата на корпоративното данъчно облагане, така че богатите компании „да помогнат за плащането на държавни инвестиции, които ще бъдат от полза за бизнеса им“. Той също така каза, че по време на пандемията нетната стойност на около 650 милиардери в Америка се е увеличила с повече от 1 трилион долара.