В Кайро се проведе тържествена церемония по връщането на страната на незаконно изнесен от Египет саркофаг, който е на 2,5 хиляди години, съобщава Gizmodo.

Кражбата на антики отдавна е проблем в Египет и египетското правителство работи за възстановяване на хиляди артефакти, незаконно изнесени от страната през последните десетилетия. Египетските археолози също работят за възстановяване на артефакти, изнесени от страната в далечното минало, като Розетския камък, който е в Британския музей от 1802 г.

Саркофазите са контейнери с форма на кутия за мъртвите. Те са били използвани в Древен Египет и често са били украсявани със сложни рисунки и надписи. Саркофазите, създадени за богати или властни хора, като саркофага на фараона Тутанкамон, са луксозни.

древен египет, саркофаг, археология, историяцял екран
Снимка: AP/Мохамед Салах

Дължината на репатрирания саркофаг е около 9,5 фута. Върху тялото на саркофага са нанесени йероглифи в древноегипетско писмо, а върху капака на ковчега е нарисувано голямо зелено лице.

Мостафа Вазири, член на Висшия съвет по антиките на Египет, каза на церемонията, че репатрираният саркофаг датира от късния династичен период, което означава, че е на около 2500 години.

"Този зашеметяващ ковчег беше незаконно изнесен от добре организирана мрежа, която ограби безброй антики от региона", каза Браг. "Радваме се, че този предмет ще бъде върнат в Египет."

Браг добави, че същата мрежа е откраднала ковчега, който се озова в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк; артикулът е върнат в Египет през 2019 г.

Превод: GlasNews