Осъденият за убийството на чернокожия Джордж Флойд бивш полицай Дерек Шовин, намиращ се в затвора, беше ранен при нападение с нож, предаде Асошиейтед прес, като се позова на свои източници.

Американският полицай, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата

Според събеседниците на АП, които са се съгласили да говорят при условие за анонимност, нападателят също е затворник.

По данни на агенцията Федералната служба по затворите е съобщила за нападение с нож в учреждението за лишаване от свобода, където изтърпява наказанието си Шовин, но без да уточни името на ранения. Службата допълва, че той е приет в болница.

АП е отправило запитване за коментар до адвокатите на Шовин и ФБР.

22,5 години затвор за полицая, убил Джордж Флойд

Шовин беше признат за виновен и осъден на 22,5 години затвор за убийството на Флойд през май 2020 г. в Минеаполис, щата Минесота, отбелязват агенциите.

Смъртта на афроамериканеца, който почина при задържане по подозрение за използване на фалшив чек за 20 долара в супермаркет, предизвика вълна от масови протести срещу полицейския произвол. Демонстрациите прераснаха в улични безредици, при които бяха опожарявани магазини и коли. Постепенно протестните акции и размириците се пренесоха и в други американски градове. При тях загинаха 29 души, а арестуваните бяха над 14 000.

Преместиха убиеца на Джордж Флойд в трети различен затвор!