Според американските власти заповедта на руския президент Владимир Путин за привеждане на силите за сдържане в режим на специална бойна готовност е част от подхода, който се състои в „създаване на несъществуващи заплахи за страната, за да се оправдае агресията“.

"Русия никога не е била под заплаха от НАТО, от Украйна. Преди всичко, това е моделът на поведение, който виждаме от президента Путин по време на този конфликт.

Той се състои от това да се създават заплахи, които не съществуват, за да се оправдае по-нататъшната агресия ", каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в интервю за ABC.

Междувременно ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че САЩ и Европа трябва „наистина да стоят заедно” срещу руската военна агресия и „заплашителна реторика”.

„НАТО не иска война с Русия, ние не търсим конфронтация“, каза той в неделя пред BBC World. „Ние сме отбранителен съюз, но трябва да сме сигурни, че няма място за неразбиране и грешни преценки за способността ни да се защитаваме и защитаваме съюзниците. НАТО ще разположи своите сили за бързо реагиране за първи път, за да подсили източния си фланг пред лицето на руската инвазия в Украйна. САЩ и Европа „трябва наистина да застанат заедно... както срещу агресивните действия на Русия срещу Украйна, така и срещу заплашващата реторика на Москва. Точно това правим, като засилваме военното присъствие на НАТО на изток“, увери Столтенберг.

Путин нареди силите за ядрено възпиране да бъдат приведени в състояние на специална готовност