Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма планове да изпраща войски в Украйна на фона на съобщенията, че някои западни страни може да обмислят тази възможност. Това каза той в коментар за Асошиейтед прес.

"Съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. Ние правим това от 2014 г. и се засилихме след пълномащабното нахлуване. Но няма планове за разполагане на войски на НАТО на украинска територия", каза Столтенберг пред репортери.

Изданието припомня, че преди посещението си в Париж в понеделник, където длъжностни лица от повече от 20 държави са обсъждали варианти за увеличаване на помощта за Украйна, словашкият премиер Роберт Фицо каза, че някои страни претеглят дали да сключат двустранни споразумения за изпращане на войски в Украйна, за да й помогне да устои на руската инвазия.

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон на брифинг след конференцията в подкрепа на Украйна, която се проведе на 26 февруари в Париж, заяви, че Северноатлантическият алианс допуска възможността да изпрати войски в Украйна.

Превод: GlasNews