28-годишната Алис Вандеркройсен от Роял Оук, Мичиган (САЩ) е диагностицирана с рядко заболяване, за чиито симптоми е научила от YouTube. Жената е претърпяла операция. За това пише Mirror.

На 17-годишна възраст Алис забелязала, че въпреки че води здравословен начин на живот, ръцете, краката и стомахът й са започнали да се увеличават.

Лекарите са предположили, че има проблем с теглото и са й препоръчали диета и упражнения. Но Алис се хранела здравословно, спортувала редовно и дори опитвала лекарства за отслабване, но крайниците й продължавали да растат и да й причиняват болка.

Тя смята, че е качила около 50 паунда (почти 23 кг) поради болестта си. Алис е решила, че може да има хроничен липоедем (необичайно натрупване на мазнини) след като изгледала видеоклип в YouTube.

Тя е била официално диагностицирана през ноември миналата година.

Лекарите са съобщили на Алис, че ще й трябват шест операции за отстраняване на липедематозни възли, от които й остава само една до момента.

„Винаги съм била активна и в доста добра форма, а след това, без никакви промени в начина на живот, започнах да ставам все по-голяма и по-голяма. Сякаш ставах по-дебела, поради което постоянно се диагностицирах със затлъстяване. Говорих с лекаря за хроничния липоедем, след като изгледах влог в YouTube", казва Алис.

Снимка: SWNS

Преди диагнозата неизвестното заболяване на Алис й причинявало постоянна болка. Трудно се е справяла с ежедневните си задачи и казва, че се чувствала „като в скафандър“.

„Преди диагнозата си мислех, че просто имам дебели крака и целулит. Но на пипане те станаха неравни, сякаш са се образували възли. Подобно е на тумори, които се образуват под кожата. Всички места, където имаше мазнини, бяха просто така на пипане. Вредно е, защото е прогресиращо заболяване. Постоянно расте. Беше голям натиск върху коленете - имах толкова много израстъци", добавя жената.

След поставянето на диагнозата Алис решава да се подложи на операция. Тя е трябвало да плати 8000 долара за първата операция, но останалите операции се покривали от застраховка.

„Казаха ми, че могат да ме насочат към пластичен хирург и че единствената възможност да се отърва от този проблем е операцията. Нарича се липосукция с вода. Взимат маркуч с вода и разбиват възлите под кожата, а след това следва изсмукване", казва Алис.

Жената споделя, че усеща облекчение след първата операция.

„Опитвам се да се съсредоточа повече върху това как се чувствам, а не как изглеждам", добавя още тя.

Превод: GlasNews.bg