Руската федерация все още е много „заета“ с агресия срещу Украйна. Съответно това отклонява заплахата от страните от Алианса. Това съобщи на 11 март генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според него има няколко причини Кремъл да не може да атакува някоя от териториите на страните от Алианса в близко бъдеще. Една от тях е, че въоръжените сили на Русия продължават да бъдат разположени предимно на територията на Украйна, като водят агресивна война срещу съседната държава.

"В момента не виждаме никакви заплахи за съюзниците от НАТО, отчасти защото Русия е толкова заета в момента с агресия срещу Украйна. Но също така защото НАТО гарантира присъствието си. Прави всичко, така че всеки враг ясно да разбере, че атака срещу един съюзник ще доведе до отговор от страна на целия Алианс“, каза Йенс Столтенберг.

Отделно генералният секретар добави, че целта на Алианса не е да провокира конфликт, а напротив, да го избегне и да поддържа мира. НАТО успя да направи това през последните 75 години, дори по време на Студената война. Съответно за Москва не трябва да има място за недоразумения и грешни изчисления относно готовността на НАТО да защитава всеки съюзник.

„Съюзниците от НАТО винаги трябва да бъдат нащрек. Трябва да сме бдителни, когато става въпрос за потенциални руски кибер или хибридни атаки или друга враждебна дейност срещу Европа. Виждали сме това, насочено както срещу членовете на Алианса, така и срещу тези, които не са негови членове. Например кибератаките срещу Швеция не са нещо ново, те (руснаците – бел. ред.) създаваха такъв постоянен риск години наред, когато Швеция все още не беше член на НАТО“, заключи Йенс Столтенберг.