Южните равнини на Съединените щати сега са в разгара на „сезона на торнадото“, който беше белязан от много рядко явление, което изненада метеоролозите - изследователите успяха да наблюдават изключително рядко торнадо в този регион. 

Статистиката показва, че такива удивителни торнада са невероятна рядкост в Северното полукълбо - само около 1% от общия брой. Говорим за един от най-необичайните видове торнадо, което се върти по посока на часовниковата стрелка, пише IFLScience.

Вечерта на 30 април мощна гръмотевична буря, известна още като суперклетка, се премести на изток през Оклахома. Суперклетките често са придружени от силни ветрове и голяма градушка, но те също могат да генерират торнадо. Учените отбелязват, че суперклетката на 30 април е породила много торнада.

Появата на торнадо сама по себе си не е необичайна, тъй като торнадото, създадено от суперклетки, е сред най-често срещаните в света. След това обаче се случи нещо рядко: бурята породи много рядко антициклонално торнадо, въртящо се по посока на часовниковата стрелка.

Обикновено торнадата в Северното полукълбо се въртят обратно на часовниковата стрелка, но в 1% от случаите има редки торнада, които се въртят в обратна посока. Според анализатора на торнадото Пол Робинсън такива антициклонални торнада обикновено са изключително слаби, но не и този път.

Метеоролозите от Националната метеорологична служба (NWS) наблюдаваха как необичайното торнадо се противопоставя на общоприетото схващане и остава мощно. Изследователи от NWS по-късно публикуваха изявление, в което се казва, че бурята е създала "изключително голямо и опасно" торнадо. За щастие това се случи предимно върху земеделска земя и нямаше съобщения за жертви - само много изкоренени дървета.

Учените отбелязват също, че в един момент торнадото е достигнало много необичайно състояние: то „почти кръжало неподвижно“ или поне се е движело изключително бавно. Според метеоролога на NWS Рик Смит, изключително рядко е торнадо да не се движи почти, тъй като обикновено те почти винаги се движат там, където се насочва суперклетъчна гръмотевична буря.

Смит също отбелязва, че това не е единствената странност. Метеоролозите бяха изненадани, че майчината суперклетка произведе „нередовно потомство“, което в крайна сметка се обърна и последва същия път. Изследователите предполагат, че двете торнада, нетипични за региона, може да са действали едновременно.

Превод: GlasNews