Китайският дисидент и активист за правата на човека Уей Дзиншенг, който живее в Съединените щати, в книгата си „Какво наистина се случи в Ухан“, казва, че той сам е докладвал на американските разузнавателни служби за разпространението на коронавируса през ноември 2019 г.

Това се случва, преди Китай да признае огнището на инфекция в Ухан, или по-точно, месец преди официалното изявление на властите на КНР.

Според New York Post, позовавайки се на думите на Дзиншенг, правозащитникът е узнал за появата на вируса от ВИП служители, с които е говорил по време на Световните летни военни игри - турнирът се проведе в Ухан през октомври 2019 г.

Дзиншенг незабавно се обърнал към специалните служби, или по-скоро предал получените данни на обкръжението на Тръмп, а също така казал за вируса на китайския правозащитник Димон Лиу.

New York Post казва, че според Лиу тя е изготвила бележка с информация до заместник-съветника на президента по националната сигурност Мат Потингър, но не я е предала.

Струвало й се, че новият вирус не е по-опасен от ТОРС и тя смятала информацията, получена от колега, за „неправдоподобна“.

Дали някога ще разберем каква е истината?

Превод: GlasNews.bg